Opravdové Zdraví

Cesta ke skvěle fungujícímu tělu a mysli

Kombinování potravin

1. Nejdůležitější pravidlo ze všech: Ovoce jíme pouze s jiným ovocem či listovou zeleninou.

  • Ovoce nikdy nekombinujeme s ořechy/semeny/tuky či vařenou stravou (ať už jsou to vločky, jogurt, pečivo, maso, či cokoliv jiného).
  • Ovoce samo o sobě je velice rychle strávené, ale pokud se ve vašem žaludku potká s nečím „pomalejším“, žacne kvasit. To způsobí nejenom nepřijemnou plynatost a nadýmání, ale také začne vznikat ethanol, který je protoplazmatický jed, což z vašeho detoxu udělá tox :-). Prostě si tím ublížíte – dva kroky vpřed, jeden zpět.
  • Podotýkam, že toto platí i pro sušené ovoce. Musli s ovocem co se běžně prodává v obchodech je nevhodná potravina – kvasí i hrozinky s vločkami.
  • Méně zavažná je kombinace ovoce s avokádem. Někdo to může snášet hůř, někdo lépe, ale lepší a jistější je jíst avokádo spíše s listovou zeleninou či „naslano“. (Čoko-puding z avokáda a banánů je bohužel dekadentní dobrota – najdete ji v receptech ;-)
  • Podobně je na tom nelistová zelenina – lepší je si mrkev či kedlubnu dát do salátu než s ovocem, ale neměl by být problém ani s ovocem – s mrkví rozmixovanou s jablky a citrónovou šťávou mám dobré zkušenosti, a ještě jsem neslyšel, že by s tím měl nekdo trávící obtíže.
  • Rajčata považujeme za ovoce.
  • Papriky a okurky považujeme za zeleninu – jsou to sice také plody, podobně jako rajčata, ale dají se dobře kombinovat i s vařenou stravou či tuky.
  • Pokud si chcete osladit např. kaši či vločky, použijte místo ovoce raději med. Nejkvalitnější je medovicový, např. z borovic. Já můžu z vlastní zkušenosti vřele doporučit např. med od pana Dr. Ing. Jana Pintíře, Ph. D ze Šumavy, viz – http://sumavskymed.sweb.cz/ Posílá i na dobírku a ceny jsou velice výhodné, mohou být dokonce i nižší než za konvenční „medovou směsku“ z EU. Jeho med „Včelí mystérium – lesní medovicový speciální med“ s mateří kašickou, pylem a propolisem je s bežným medem nesrovnatelný. Pokud se chcete o medu (obecně) dozvědět více, mrkněte na tuto stránku – http://www.vcelky.cz/oo-cukr-nebo-med.htm Je zde například velice pěkné srovnání světlého a tmavého medu, co se týká složení.

2. Druhé pravidlo: Listová zelenina se dá kombinovat s čímkoliv. Platí i pro byliny.

  • Teď už nemáte žádnou výmluvu, proč nejíst listovou zeleninu! :-)
  • Ideální je jíst listovou zeleninu každý den. Ovoce vám dodá energii a vitamíny, listová zelenina to krásně doplní minerály a stavebními prvky pro vaše tělo. Působí také jak balzám na náš mozek a uklidňuje mysl – prostě vás lehce uzemní a hodí zpět do rovnováhy. Alkalizuje a pomáhá při detoxikaci (detoxikace je mimochodem svým způsobem nikdy nekončící proces).
  • Ať už si děláte smoothie, šťávu, ovocný salát či ovocný mix – nebo i cokoliv vaříte, přihoďte do toho trošku listové zeleniny! (Pokud vaříte, tak listovou zeleninu samozřejmě nevařte, ale udělejte si salátek). Nejlépe vic druhů. Ze začátku stačí hrstka, ale než se nadějete, budete si k snídani dávat hlávku salátu rozmixovanou s banány :-)
  • Nejlepší je si listovou zeleninu sám pěstovat – čerstvost je u ní velice důležitá, a čerstvě utrženou nic nepřekoná. Některé druhý se dají pěstovat i celoročně v bytech (např. mihuna a mizuna, kadeřavá petržel, máta, bazalka, pažitka atd).
  • Pokud zrovna není sníh, vyražte ven pro pampelišky (dají se jíst celé, ale nejvhodnější jsou listy), sedmikrásky, mladé kopřivy (na natrhání to chce rukavice, ale po rozmixování/odšťavnění už se není čeho bát, a jsou lahodné), šťovík, mátu či jiné byliny. Naučtě se je poznávat a využívat! (Sám mám v tohle rezervy, ale naštěstí kopřivy a pampelišky jsou jedny z nejhodnotnějších potravin vůbec (podle mě doslova superfood), pozná je každý, a rostou všude. Dokonce se dají jíst i s kořeny! :-)
  • Bonusový tip: Vyhledejte, které květy jsou jedlé, a naučte se je poznávat – jako dekorace jídla je to dokonalé, a trošku si tím i spestříte jídelníček, což nikdy není na škodu. Pro inspiraci: Pampelišky, sedmikrásky, měsíčky, růže, popence, hluchavky, heřmánek, macešky, lichořeřišnice, kopretiny, mateřídoušky, jetel a další.
  • Okurky a papriky se také dají bezpečně kombinovat s většinou potravin, bohužel to neplatí o rajčatech – opakuji, že by se měla považovat za ovoce.

3. Třetí pravidlo: Potraviny, které není vhodné kombinovat, by se ani neměly potkat ve vašem žaludku

  • Výsledek by byl opět kvašení
  • Pokud sníte ořechy či vařenou/tučnou stravu, počkejte aspoň 2-4+ hodiny než se pustíte do ovoce.
  • Pokud sníte ovoce, situace je o něco lepší – stačí čekat cca. 1 hodinu. Někdy by stačilo i méně, ale obecně je lepší neriskovat. Záleží také na zkonzumovaném množství, někdy je třeba pro optimální výsledky čekat i déle než hodinu.
  • Naprosto ideální je jíst pouze když vám kručí v břiše a máte opravdu hlad

4. Čtvrté pravidlo: Jiné tekutiny než vodu považujeme za jídlo.

  • Káva, melta, mléko kravské i sojové je vařená strava. Platí pro ně tedy stejná pravidla jako pro vařenou stravu – neměly by se potkat s ovocem.
  • Zapít ovoce čajem také není ideální. Nejlepší čaj je kvalitní zelený a bílý, bylinkový je také dobrý.
  • Zvykněte si pít čistou vodu, nejlépe kojeneckou, filtrovanou či destilovanou. To je jediná tekutina (kromě ovocných a zeleninových šťáv) kterou můžete opravdu potřebovat.
  • Po sušeném ovoci doporučuji se napít – sušené ovoce je koncentrovaná a dehydrovana potravina, a po její konzumaci tělu voda pomůže. Také pomůže odstranit zbytky sušeného ovoce ze zubů, které mohou působit nepříznivě na váš chrup (kvůli oné koncentrovanosti).

60 Comments

  1. tak rady mi prijdou rozumne az na to: pit destilovanou vodu,to snad nemyslite vazne?

  2. U vody z kohoutku je problem, ze obsahuje radu nezadoucich necistot, prvku, parazitu, chlor, bakterie. Ja osobne piji filtrovanou vodu kohoutkovou vodu (mechanicky a uhlikovy filtr).

    Destilovana voda ma nenahraditelnou funkci pri detoxikaci, je schopna rychle odvadet toxiny z tela. Nekteri lide piji destilovanou vodu dlouhodobe, to mne osobne vsak prijde jako zbytecne riziko.

    Pri postnich kurach se bezne pouziva destilovana voda.

    Pit dlouhodobe jenom destilovanou vodu samozrejme nedoporucuji, ac je jeji kratkodobejsi piti (30 dni) zcela bezpecne.

    Musim se priznat, ze jsem se teto problematice venoval spise okrajove, protoze mi filtrovana voda prijde jako dostatecne kvalitni.

  3. ono to taky rozhodně nemůže být destilka od pumpy, že….musíte mít domácí přístroj nebo lékárnickou kvalitu…myslím, že dešťová voda se taky blíží kvalitám destilované a v neznečištěném prostředí bychom ji pili bez obav, ne?
    dobrá je taky reverzní osmóza, po té zas toužím já……kohoutková voda obsahuje docela dost věcí, který se v těle usazují a tím škodí, ono je těžké vybalancovat to…ale pokud dopřávám tělu dost minerálů z potravy tak mě destilka děsit nemusí….samozřejmě nejlepší by byla voda pramenitá, ale kdo z nás má to štěstí…

  4. Neilepší je voda z kvalitního přírodního pramene, málo mineralizovaná – to je do 200 mikrosiemensů.
    Má strukturu a tak snadno vstupuje do organické hmoty, do buněk a hydratuje….
    Destilku jsme pili celá rodina 15 let, nyní pijem z pramene. Je to dokonalé.

  5. Díky :-)

  6. K pramenité vodě přidávám úryvek z knihy Normana Walkera:
    „Pramenitá voda obsahuje tolik minerálií, že to jednomu nahání strach. Bylo vypočítáno, že voda průměrné kvality obsahuje tolik karbonátů a jiných součástí vápna, že člověk, který pije denně průměrné množství, přijme za 40 roků života do těla tolik minerálií, že by se z nich dal zhotovit sloup z pevného vápna nebo mramoru ve velikosti dospělého muže.

    Obsah vápna v pramenité vodě je tak vysoký, že by to množství, které denně přijmeme, stačilo ucpat tělo tak, že by se stařecká slabost a smrt dostavily daleko předtím, než bychom dosáhli dvaceti let – kdybychom neměli naše ledviny a ostatní vyměšovací orgány, které vápno v pozoruhodném množství z těla „vyhodí“.

    Tyto orgány vyloučí však jen část této látky. Představíme-li si, že se denně přijme deset dílů, pak se osm až deset vyloučí a jeden nebo dva zůstanou někde v těle. Jestliže tento proces pokračuje den co den a rok co rok, pevná materie se střádá a aktivita s flexibilitou dětství se ztrácejí do slabosti a strnulosti, což se omylem nazývá „stářím“:

    Známý příklad minerálních usazenin je obyčejný kotlík na čaj nebo parní hrnec. Každá hospodyně ví, že se na dně a stěnách nádoby, která se stále používá, usazuje kamenitá tvrdá substance – „zvápenatina“.

    Je známo, že se za dvanáct měsíců nashromáždí 2 – 2,5 kg této substance. Čtenář by se neměl nechat oklamat tím, že by si myslel, že zůstane-li tolik na stěnách čajové konvice, pak musí být voda po uvaření bez vápna. Je sice pravda, že vařením něco uhličitanu vápenatého vypadne, ale největší část těchto usazenin pochází z té vody, která se ve formě páry vyvařila. O tom se můžeme lehce přesvědčit vyšetřením vody před vařením a po něm. Zjistí se, že obsahuje minerálie nezávisle na tom, jak dlouho se vařila. Filtrování je také zbytečné, neboť tím se odstraní jen to, co ve vodě plave, zatím co minerálie, o kterých mluvíme, v rozpustném stavu zůstávají.

    Proto je pramenitá voda – přestože vypadá jasná, a průhledná – zatížena značným množstvím pevných, ucpávajících látek, a proto je v každé formě k vnitřnímu používání nevhodná nebo přinejlepším málo vhodná.“
    http://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/knihy/zarici_zdravi/5214-zarici_zdravi-14_bile_pecivo.htm

    Já osobně se snažím vodu získávat především z ovoce a zeleniny, ať už z celých plodů nebo šťáv, pak také piji parou destilovanou vodu, o níž jsem v knize Bible předpisu zdravé výživy od James F. Balch http://www.zbozi.cz/vyrobek/bible-predpisu-zdrave-vyzivy-james-f-balch/ četla, že jedině ta-parou destilovaná-by se měla pít a pak také občas filtrovanou vodu z Dionely http://www.aqua-aurea.cz/, protože jsem četla a slyšela, že i nějaké ty anorganické prvky jsou v těle potřeba viz. co mi napsal jeden známý, který se vodou zabývá už dlouho:“..ve vodě minerální látky dostáváme v nejlépe vstřebatelné iontové podobě, jde o celý komplex stopových prvků iontů – rovnováha, citlivá a křehká“.

  7. Ďakujem za prehľadné tipy.
    Mám otázku ohľadom zapíjania varenej stravy. Nedávno som čítala, že by sa jedlo nemalo zapíjať vôbec, pretože sa tým riedia žalúdočné šťavy potrebné k spracovaniu požitého jedla. Konkrétne išlo o knihu M.Tombaka „Je možné žít 150 let?“
    Vyjadrila by som sa ja vode, autor uvádza, že najlepšie je vodu zamraziť a po rozmrazení piť. Vraj je táto voda „správne štrukturovaná“ a pre telo najvhodnejšia.

    • Informace o pití při jídle se různí. Já si myslím následující:

      1) Nejlepší je pít mezi jídly
      2) Nejdůležitější je se pořádně napít hned po probuzení (aspoň půl litru vody), protože to je člověk nejvíce dehydrovaný
      3) Pokud člověk jí dehydrovaný pokrm (sušené ovoce apod), je lepší se k tomu napít než nenapít

      Co se týče zmražení a rozmražení vody, nevěřím, že by to mělo účinek. Větší dopad bude mít spíš filtrovaná voda.

    • Taky jsem tu knihu četla (jsem ráda, že tu někdo napsal se stejnou myšlenkou, jakou jsem měla :)) a ohledně kombinací potravin jsem se například dočetla něco jiného… neměly by se kombinovat bílkoviny a uhlovodany (například semena, maso, mléko a brambory, kaše, med) – například med by se do kaší dávat neměl, ale měla by se sladit právě sušeným ovoce) – co je teda „pravda“? To mi připomíná Váš článek o „vědeckých výzkumech“ a o tom, že není vždy pravda to, co se „vědecky ověří“… takže já to asi nechám více na svém těle, to nejmoudřejší :)

  8. To znamená asi i s planými-divokými rostlinymi je OK jíst ovoce.. Je mezi nimi nějaká vyjímka??

    • Tereza: Ano, plané-divoké rostliny se dají považovat za listovou zeleninu.

      Z hlediska kombinování potravin je jedno, jestli jsou divoké, z obchodu, z trhu, ze zahrady, bio či nebio, atd.

      Vyšši kvalita a čerstvost má vliv na hodnotu ovoce a zeleniny z hlediska živin (více vitamínu a minerálů), obsahu škodlivin (např. méně pesticidů), a chuť.

  9. Děkuju za odpověď :-)
    Ještě by mě zajímalo, jestli jsou řapíkatý celer, celerová nať včetně stvolů, rajčata, zázvor vhodné k ovoci ?
    Např. ve Fit pro život, kde důsledně dbali na správné kombinace, psali, že k ovoci se můžou jíst rajčata, okurky i papriky, protože jsou to také plody..

  10. Ano, tohle všechno se dá jíst i s ovocem.

    Obecně ovoce + zelenina je dobře stravitelná kombinace.

  11. K té pramenité vodě ještě přidávám..
    Myslím si, že nejvhodnější voda k vnitřnímu užití je voda nacházející se v ovoci a zelenině. A po ní pak voda destilovaná – k pití, přidávání do smoothie a do jiných jídel..
    Věřím N.Walkerovi, který napsal:

    „Pijte jen destilovanou vodu, kterou jste si sami doma připravili v destilačním přístroji. Kniha „Šokující pravda o vodě“ vám vysvětlí nebezpečí nečisté vody. Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy jsou čistá, přírodní voda.“ http://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/knihy/tluste_strevo/5506-tluste_strevo-06-oci.htm

  12. „Voda v lidském těle je element, jehož význam předčí všechny ostatní s výjimkou kyslíku ve vzduchu. Mladistvost mužů a žen se určuje hlavně podle jejich vitality. Vitalita musí neustále proudit volně celým organizmem a závisí na čistotě a tekutosti krve a lymfy – to znamená, na kvalitě vody v těle.
    Voda, která se stále nevyměňuje, je nečistá a kazí se. V těle vede takové váznutí výměny vody k nemocem a projevuje se pachem těla nebo bledostí obličeje. To znamená předčasné stáří.
    Kdo pije bohatě syrové zeleninové a ovocné šťávy, zásobuje tělo tou nejlepší organickou vodou, která vůbec existuje. Jestliže pijeme dostatek těchto šťáv, nepotřebujeme skoro pít vodu.
    Já sám nepiji vodu celý rok, až na sklenici horké vody s citronem každé ráno. Piji však tolik čerstvých šťáv, kolik jen mohu. Myslím, že horká voda s citrónovou šťávou propláchne výborně játra a ledviny. Mimoto jsem zjistil, že studená podporuje peristaltiku střev a provokuje ranní vyprazdňování.“ –
    http://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/knihy/omladnete/5119i-omladnete-19j_ledviny.htm

  13. Děkuji za odpověď :-)

  14. Ahoj, parádní článek. Jen by mě zajímalo s čím vhodně kombinovat ovesné vločky, ovoce jsem už z musli vyřadil. Zůstali semínka, oříšky, kakaové boby, skořice a med. Obiloviny + semena/ořechy ale nebude zřejmně uplně ideální?

    • Ahoj,
      Obiloviny + semena/ořechy jsou v pohodě. Pokud nemáš vážné trávící obtíže nebo se nesnažíš vyléčit nějakou závažnou chorobu, vůbec bych se toho nebál :)

  15. Zdravím. S čím můžu kombinovat chia semínka a konopné semínko, Přidávám si je do mixovaného ovoce, tak to je asi špatně, ne ?

    • Ahoj,
      Ovoce a semínka je lepší nemíchat. Pokud je semínek jen troška, nebo ovoce není moc sladké, tak je to trochu lepší a občas to moc nezaškodí.

      Z hlediska stravitelnosti je nejlepši si dát ovoce, a za hodinu či později semínka.

  16. Ok děkuji, jěšťe mě zajíma co k vajíčku. Nebo co s chlebíkem.

    • Záleží, jaký je tvůj hlavní cíl.

      Pokud chceš léčivý jídelníček (např. máš nějaké vážnější zdravotní potíže), je chleba i vajíčko na škodu.

      Jinak obecně nejlepší věc co může člověk jíst s jakýmkoliv „slaným“ jídlem je syrová zelenina. Okurky, rajčata, ředkvičky, cibulka, paprika, římský salát, cibule, ředkve, fenykl, čekanka, pažitka, brokolice, cuketa, kysané zelí, naklíčené mungo, naklíčená čočka, mrkev atd.

      Stravovací návyk „nikdy nejez slané jídlo bez zeleniny“ je podle mě extrémně přínosný a prodlouží člověku život a zlepší zdraví :)

      K chlebu si můžeš dát i vařenou čočku, cizrnu, nebo si na něj namazat zralé avokádo, to je lahůdka.

  17. Vajíčka si chci dát vecer pro doplnení bilkovin v den treningu. Jen nevím co vhodného k němu.
    Domací kmínový chleba protože ho mám rád.
    Obecně na netu je hodně příkladů co nekombinovat, ale už není moc konkrétních případů co kombinovat…

  18. Ahoj, raz sa píše, že rajčiny sú ovocie a raz, že sú zelenina.. tak ako to teda je? je lepšie ich nekombinovať s ničím iným a brať ich ako ovocie? Alebo si ich môžem dať aj do šalátu k inej zelenine? (tým nemyslím len listovú).

    Vďaka

    • Ahoj,

      Z botanického hlediska jsou rajčata opravdu spíš ovoce (plody). Z kulinářského hlediska se tradičně považují spíše za zeleninu, protože nejsou příliš sladká.

      To, že se rajčata dají brát jako ovoce říkám např. proto, že někomu může přijít divné si dát na svačinu pár rajčat :)

      Rajčata se určitě neboj kombinovat s jinou zeleninu či ovocem.

  19. Ďakujem za odpoveď.
    Mne rajčiny chutia v akejkoľvek forme, pokojne aj na desiatu ;-)
    A ešte mám jednu otázku ku kombináciám, a to s čím je dobré kombinovať mak a kokos, resp. čo je úplne nevhodné..

  20. Ahoj,
    delší dobu řeším a hledám správnou a nesprávnou kombinaci rajčat – OK, s jinou zeleninou a ovocem je to v pohodě, ale co rajčata a sacharidy – např. salát s těstovinami nebo příloha k sacharidovému jídlu?
    Díky za odpověď.

    • Ahoj,
      Rajčata mají hodně vody a (většinou) málo cukru, a dají se tudíž kombinovat podobně jako listová zelenina, tedy prakticky se vším.

      Samotná rajčata tělo samozřejmě stráví rychleji jak rajčata + těžší věci, ale k tomu bych přihlížel asi jenom kdybych potřeboval spravit trávení nebo měl nějaké zdravotní potíže.

  21. Ahoj,
    při hledání informací na netu o tom jak vhodně kombinovat potraviny jsem narazila na následující http://www.oslikuv.net/skola/cl059.htm jaký na to máte nízor? přijde mi, že na každém webu se píše něco jiného…(např tvrzení „Všechno co obsahuje v dužnině semena jsou plody. Mezi plody řadíme proto i rajčata, okurky a dýně a proto by se neměly konzumovat nikdy se zeleninou.“) děkuji za odpověď

  22. Jaké vidíte negativní efekty pití kávy? Hledal jsem o ní zahraniční stránky a studie, ale závěry jsou dosti protichůdné. Někde ji doporučují jako zdravou, jinde zase, že tělu škodí.

    • Káva je především silný stimulant a droga. Človeku by ji měl brát pouze z nějakého dobrého důvodu (nebezpečně nízký tlak, který není přirozenějšími metodami řešitelný), nebo za konkrétním krátkodobým účelem (zvýšení výkonu).

      Káva narušuje metabolismus minerálů a působí kyselinotvorně.

      Dlouhodobé a pravidelné braní kávy považuji za nevhodné.

      Studie se opravdu rozchází, to je dané mj. tím že káva působi individuálně. Na mě osobně třeba kofein působi silně, pokud si např. dám odpoledne zelený čaj, mám pak velký problém usnout.

      Místo kávy doporučuji nějakou bezkofeinovou náhražku, jako třeba Melta (pokud jde člověku o chuť kávy), nebo zelený čaj (pokud jde člověku o stimulaci či pozitivní zdravotní efekt). Zelený čaj je velmi prospěšný (silný antioxidant zpomalující stárnutí), v tomhle už jsou studie jednoznačnější.

  23. Dobrý den, pane Novotný,
    mohl byste prosím okomentovat dotaz Leni ze 7.1.2015? Také jsem totiž narazila na zmiňovaný článek, že není vhodné kombinovat rajčata s jakoukoliv zeleninou. Děkuji.

    • Hezký den,

      Rajčata sice botanicky jsou ovoce (plody), ale v kulinářské a nutriční praxi se tradičně považují za zeleninu – zejména proto, že mají nízký obsah cukru.

      Sto gramů rajčat obsahuje jen 2.6g cukru, což je cca. 6x míň než je třeba v banánech.

      Obecně platí, že mono-meals (tj. sníst například JENOM rajčata, nebo JENOM banány) můžou být stravitelné nejlépe, ale není to často praktické ani záživné. Když třeba někdo sní 2kg broskví (aby se najedl a měl dostatek kalorií), nemusí to jeho tělu vždy „sednout“ a může mít trávící potíže (kvašení apod).

      Také platí, že clověk by se měl řídit signály vlastního těla – teorie může jít z okna, pokud člověku něco nedělá dobře, nebo naopak s něčím nemá sebemenší problém.

      Pokud má člověk vyladěný jídelníček a drží se jistých rutin (např. stejná snídaně každý den), a poslouchá vlastní tělo, tak je schopný rychle rozeznat které změny stravování jsou žádoucí a které nežádoucí.

      Pokud máte pochybnosti, vyzkoušejte na vlastním těle :) Mně osobně přijde, že jestli si dáte k rajčatům jinou zeleninu je ze zdravotního a trávícího hlediska jedno. Mnohem větší dopad budou mít nezdravé „dobroty“ co si dáte potom :)

  24. Děkuji za rychlou odpověď, pane Novotný :-). Mám ještě jeden dotaz – víte prosím o nějaké kuchařce s recepty, které by se řídily základními doporučeními o kombinování potravin? Děkuji

  25. Dobrý den, pane Novotný, tak mi zmrznul úsměv na rtech… moje pětileté dítě miluje ovocná jogurtová mléka nebo ovocná mléka. Teď jsem je právě přivedla ke kefíru z tibetské houby rozmixovaném s mraženým ovocem a medem. Asi hodinu jsem jásala že nadšeně konzumuje něco tak zdravého… a pak jsem si přečetla tenhle článek. tedy i mé nové řešení je špatně, nebo ta fermentace mění situaci? díky za odpověď. mmch jak si dáváte informace dohromady? já už se pár měsíců snažím přijít na kloub našim zažívacím potížím, ale spousta informací si dokonale protiřečí. zdravím Tereza

    • Tenhle článek je napsán pro maximální stravitelnost, automaticky to ale neznamená, že je něco nezdravého pokud se to neřídí těmito pravidly.

      Osobně mi přijde nejlepší se mléčným výrobkům vyhnout, existuji např. i zakysané sójové jogurty, a je snadné si doma vyrobit různé ořechová mléka (třeba mandlové), nebo i ovesné mléko. Fermentované věci jsou snadněji stravitelné jak nefermentované.

      Trávící potíže můžou být způsobené různými věcmi – špatná střevní mikroflóra, nevhodné kombinování potravin (např. moc složité pokrmy), moc časté jezení (nejezení na prázdný žaludek ale celodenní pojídání), potravinové alergie (ty jsou docela časté), nedostatečný pitný režim. Můžete jednoduše nasadit striktnější a jednoduchou dietu, a pokud se to po pár dnech zlepší, tak postupně přidávat další potraviny a pozorovat, co se bude dít. Případně to doplnit nějakými probiotiky.

      Dobrá zpráva je, že potravinové alergie mohou časem vymizet – stačí je na nějaký čas vyřadit z jídelníčku.

      Taky může dlouhodobě pomoci (je to zdravější) si na WC dát stoličku, a dávat si ji pod nohy (vyšší pozice nohou pomáhá se lépe vyprázdnit), viz https://www.youtube.com/watch?v=nAD9wocz764

      Co se týče kvalitního zdroje informací, tak v češtině mohu vřele doporučit např. knihu „Superimunita — a vaše tělo bude nedobytná pevnost“ od Dr. Joel Fuhrman, popř. jeho „Jez, abys žil Kuchařka“. Pokud vás zajímá zpomalení stárnutí a zachování mládí, je skvělá kniha „Fantastická cesta“ od Ray Kurzweil a Terry Grossman.

  26. děkuju! tereza

  27. Dobrý den, pane Novotný, děkuji za super a přehledný článek. Chci se zeptat ještě k těm chia semínkům: pochopila jsem, že s ovocem nekombinovat, se zeleninou je to tedy bez problémů a doporučujete radši pridat třeba do salátu nebo zeleninové pomazánky?

    A ještě otázka k ořechovým mlékům: také myslíte, že je nevhodné je kombinovat s ovocem? například makové nebo mandlové mléko nasladko s banánem a ovocem?

    Předem moc děkuji za odpověď :)

    • Ano, semínka a ořechy je lepší kombinovat se zeleninou – do salátu nebo pomazánky, jak píšete :)

      Ořechová mléka (hlavně ta přecezená) jsou výrazně lépe stravitelná jak samotné ořechy, takže nemusí dělat potíže. Je to hodně individuální. Nejlépe vyzkoušet.

  28. Ahojky, můžu se zeptat na názor na kombinaci – jogurt s ořechy (natural kešu, pekanové ořechy, vlašské ořechy, apod.) a např. ještě s chia semínky a pšeničnými klíčky? Děkuji

  29. Dobrý den,

    chtěl bych se zeptat. Začal jsem se smothies, ale ted nevím jestli ne špatně. Většinou je složení: špenát(popř jiná listová zelenina)s kapkou olivového oleje+banán+jabko(nebo jiné ovoce)+ citronová štava+ kustovnice/chia/konopné semínko ( mohu kombinovat nebo dávat jenom něco nebo vůbec? – popřípadě v jakém množství). Jaký na to máte názor?

    Děkuji

    • Žádný olej není dobré kombinovat s ovocem.

      Olivový olej bych do smoothie nedával. Pokud je myšlen jako suplement, tak bych doporučil spíše konopný, lněný, nebo chia olej. Olej bych konzumoval spíše zvlášť (na lžíci nebo zakomponovaný společně s neovocným jídlem). Olivový se hodí na saláty a na další využití v kuchyni, ale není tak hodnotný jako ty tři jmenované, jelikož prakticky neobsahuje omega-3 esenciální mastné kyseliny.

      Dále, z hlediska stravitelnosti a vyhnutí se kandidóze bych doporučoval dělat si 2 odlišné druhy smoothie:
      1. Zelenina + ovoce
      2. Zelenina + ořechy/semínka a případně jen malé množství něčeho sladkého na dochucení (např. sladidlo se stévií, nebo nepříliš sladké ovoce či bobuloviny, nebo nějaké přírodní aroma)

  30. Hezký den.
    Je vhodná do smoothie rericha? Co listy maliníku , z ostružin a listy z cervené řepay,mrkve,celere?
    Jaka je doporučená doba spotreby smoothie? Lze rano pripravit a rozdelit na celý den?
    A ještě poslední dotaz jaké vhodné (zdravé) lahve byste mi doporucil?
    Dekuji predem za odpoved.
    Monika Š.

    • Ano, jakakoliv listova zelenina je vhodna.

      Ano, smoothie lze postupne jist cely dne, v lednicce do vecera vydrzi.

      Nejzdravejsi lahev je sklenena, da se poridit napr. v IKEA.

  31. Dobrý den pane Novotný,

    děkuji za zodpovězení mých dotazů.
    Ještě by se chtěla optat… chci si na zimu udělat zásobu natí a ovoce, zeleniny do mrázáku. Většinu produktů lze zamrazit. Jsou některé nevhodné na mražení?

    Vím, že skleněná lahev bude nejlepší, ale pokud si chci vzít smoothie do práce … máte nějaký tip na zdravou plastovou lahev?

    Děkuji za dopověd.

    Škachová Monika

  32. Jirko zdravim. Tak si to tu precitam a premyslim jak to udelat. Jelikoz chodim do posilovny(32 let, 181 cm, 77 kg) tak se snazim momentalne nabrat svalovou hmotu. Coz znamema ze chcu prijmout zirka 170 g bilkovin, 450 g sacharidu 50 g tuku a 40 g vlakniny.
    Sestavuji si jidelnicek na kazdy den s ted uvazuju ze zkusim lepe kombinovat potraviny, tedy vyloucit klasicke kombinace maso( kureci atd) plus ryze, popripade brambory. Kdyz mam prijmout urcity pocet dlozek potravin tak je to velmi tezke nakombinovat abych dodrzel pravidla kombinovani, zohlednil dobu traveni vsech slozek, dodrzoval odstup mezi jidly, mel tudiz i dostatecny spanek. Ke kazde snidani jsem vazan na vlocky a ovoce. Tudiz ctu, ze tohle neni stastna volba. S cim vlocky aby clovek prebil jejich neskutecnou nelahodnost? Jen med? Neda se kombinovat s nejakym ovocem?? Boruvky, jahody, merunky…..?

    • Malé množství ovoce se sacharidama je v pohodě, obzvlášť pokud to nečiní žádné individuální trávící obtížě (s ořechy by to bylo horší). Navíc málo sladké ovoce (bobuloviny) se snese skoro se vším.

      Pro maximální nabírání svalové hmoty pravděpodobně platí jiná pravidla jak pro maximálně zdravé stravování – např. já nedoporučuji konzumaci brambor vůbec, protože třeba pečené brambory maji dokonce vyšší glykemickou zátěž jak bílý cukr a tudíž skrz nadměrné uvolňování inzulinu akcelerují stárnutí a vedou k tloustnutí. Bílá rýže je na tom podobně. Vždycky záleží co je priorita :)

      • diky za tvuj prispevek.
        Brambory nepecu, jen varim ve slupce.
        Hm, tak to je pak tezke se tedy prizpusobit. Priority jsou oboje….
        Snazim se omezit maso v jidle, ale nahradit – doplnit o jinou moznost je taky celkem tezke – / Tofu atd nemusim/.

        • Doporučuji rostlinný protein v prášku (hrachový, rýžový, konopný, sójový, a různe další), dále luštěniny – vždy se najde aspoň pár druhů které jsou individuálně nenadýmavé, např. červená čočka, cizrna, či fava fazole, mandle (namočit přes noc), mandlové mléko, zelené šťávy, brokolice, spirulina a chlorella také obsahuje hodně proteinu.

          V knize RAW POWER jsou tipy jak nabírat svaly na syrové stravě.

  33. Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na názor, co si myslíte o kombinaci oříšků kešu + datle. Jedná se mi o to, že ve veganské stravě, či vitariánské se hodně dělají dezerty, kdy pomelete kešu s datlemi a z toho uděláte korpus. Ten pak necháte v ledničce a po chvíli ho naplníte např.rozmixovaným banánem politým karobovou polevou, nebo ještě třeba raw domácí čokoládou. Co tato kombinace může udělat v těle? Je to vše čistě raw a většinou se tyto ingredience nebijou mezi sebou ne? Děkuji moc.

    • Nejsem fanda kombinace ořechy + ovoce kvůli stravitelnosti. obě složky mají totiž jiný metabolismus. A nejsem fanda sušeného ovoce obecně – má vysokou glykemickou zátěž, kazí zuby (lepí se na ně plus má velké množství koncentrovaného cukru – nebezpečná kombinace), a netráví se tak dobře jako čerstvé ovoce.

      Občas si dát dezert co to porušuje? Proč ne, ale jíst ho často a pravidelně bych nechtěl a nedoporučoval.

  34. Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na lněné semínko. Čím se dají recepty nahradit. Jedná se totiž o to, že by se nemělo denně sníst více než 2-3 čajové lžičky, ale když se podíváte na tento odkaz – dole jsou pak recepty s těmito semínky a je jich tam i 300g, což si myslím že je nesmysl. – http://www.nasytsvoudusi.cz/2014/07/jak-lecit-atopicky-ekzem-stravou.html

    Moc Vám děkuji za radu

    • Lněná semínka nemají žádnou maximální denní dávku. Můžete jich jíst, kolik chcete. Pravděpodobně jste někde narazil na doporučennou denní dávku pro získání nezbytného množství omega-3 mastných nenasycených kyselin, což by mohlo odpovídat několika lžičkám lněných semínek (popř. 1 polévkové lžíci lněného oleje), to ale neznamená, že se jich nedá zcela bezpečně jíst i mnohem víc.

      • Pěkný den,
        ale jo, denní dávka u lněného semínka je, píšu ale jen z hlavy, nebudu konkrétní. Jednak je projímavé, takže na limit si každý dojde individuálně :-) a za druhé, a to hůře, nadbytek zase působí karcinogenně, bohužel. Jsou o tom studie, na které mne upozornila kamarádka, velmi známá Anna Strunecká (ano, autorka knih o době jedové). Ona i já jsme totiž milovníci lněného semínka; já jej mám snad denně.
        Takže závěr – jako u všeho, i zde „všeho s mírou“.
        Krásný den všem!
        Jindra

  35. Dobrý den, jaký máte názor na kokosový olej? Na jednu stranu je vychvalován a na druhou jsem slyšela, že ucpává organismus.

    • Není na to jednoznačná odpověď, různé zdroje se vyjadřují různě.

      Faktem je, že kokosový olej je tvořen nasycenými tuky; navíc neobsahuje skoro žádná mikroživiny a je hodně kalorický, jako každý koncentrovaný tuk. Velké množství podle mě není dobré.

      Je to do jisté míry i individuální. Pokud má někdo pocit, že mu kokosový olej prospívá, nejde podle mě mnoho namítat proti tomu, aby ho měl zařazen v jídelníčku :)

  36. Dobrry den, potrebuji poradit. Trpim crohnovou chorobou a zajima me kombinace syrovatkoveho prooteinu s chia seminky, javorovym sirupem, strouhanym kokosem jablkem a arasidovym maslem? Jim to.kazde rano aa problemy nemam nebo jsem zadne nezpozorovala. A dalsi otazka ryze s bilkovinou. Tyto kombinace a vliv na traveni? Jsem uz zmatena. Dekuji za odpoved

    • Pokud vam to nedela problemy, tak je nejspis vse v poradku :) Vetsinu veci je potreba vyzkouset na vlastnim tele a dlouhodobe.

Submit a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *